Yardım
Tekstil Sanayi Kredisi
Tekstil Sanayi Blog
Kullanıcı Portföyümüz
Marka Tekstil Giyim

Tekstil Sanayi, markalaşma sürecindeki Türkiye ve Dünya markalarının var oluşunda önemli destekler vermektedir.

Bunun en önemli etkenlerinden birisi; hiç kuşkusuz marka tekstil hazır giyim ürünlerinin daha fazla görünmelerine olanak sağlamasından kaynaklanmaktadır.

Türkiye'de veya yurtdışında üretimleri gerçekleştirilen marka tekstil ürünleri kendi ürünlerini aracısız bir şekilde sistemimizde satarak Türkiye ve Dünya markası olma sürecinde önemli bir adım teşkil etmektedir.

Çoğunlukla mağaza sahipleri daha ucuz olsun diye seri sonu, defolu veya önceki sezona ait, kırık seri, ihraç fazlası, parti malı şeklinde aramalar ile tekstil giyim ürünlerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. 

Markalaşmanın önemi açısından konuya dünyada en çok tercih edilen tekstil markaları çerçevesinden bakıldığında markaların, bazen Louis Vuitton gibi bir statü simgesi olarak kabul edildiği, Nike gibi Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçasının ismini alarak “Just Do It” sloganı ile yıllarca adını hafızalara yer aldığı görülmektedir.  Tekstil firmalarının üretmiş olduğu her türlü  klasik ve casual kıyafet ile tekstil aksesuarları markalaşma ve dünya markası olma yolunda önemli stratejileri geliştirmişlerdir.

Moda, sadece olgun bireyler ve ebeveynler için değildir. Çocuklar moda seköründe önemli bir yer tutar. Çoğunlukla çocuk giyimde kıyafet küçük, ücreti de küçük olur gibi yanlış bir düşünceye hakim olsalar da bazı markalar, yetişkinlerin giysilerine göre çok daha pahalı olarak raflarda yerlerini almaktadır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hem yetişkinlerin markalarını hem de en pahalı çocuk giyim markalarını göreceksiniz.

Moda sektörününün çok uzun yıllar edindiği tecrübelerle attığı doğru adımlarla yükselerek dünya markası haline gelen çok sayıda dünya devi tekstil giyim markaları vardır. Ünlü ve başarılı moda markalarının hangi ülkelere ait olduğunu gördüğümüzde Avrupa ülkelerinin öne çıktığı görülmektedir.

Bu makalede ünlü giyim markalarının hangi ülkelere ait olduğunu, hangi markaların hangi ülkeye ait olduğunu, hangi tekstil markasının nerenin malı olduğu ve giyim markalarını ve ülkelerini de kısmen vereceğiz.

Dünya markası olma serüvenindeki bilinen dünyanın en çok bilinen hazır giyim tekstil markalarında bazıları, ve bu markaları hayata geçiren ünlü modacılar ile ilgili kısmen bilgileri aşağıda aktardık. Türkiye ve Dünya markası olma yönünde ilerlemek isteyen tekstil firmaları aşağıdaki dünya devi tekstil markaları ile iletişime geçerek onlar ile işbirliği yapabilir veya genel merkezleri ile iletişime geçerek onların ürünlerini nasıl satabileceklerine dair bilgiler alabilirler.

H&M, 1947 yılında Erling Persson tarafından İsveç’te kurulurken dünyanın en değerli lüks markası olan Louis Vuitton, adını taşıdığı kurucusu tarafından, modanın başkenti olarak bilinen Paris’te kurulmuştur.

Bill Bowerman ve Phil Knight tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş olan Nike, Converse markasının da sahibidir.

Gianni Versace tarafından 1978 yılında kurulan Versace markası; sadece İtalya’nın değil tüm dünyanın takdirini ve beğenisi kazanmış bir moda evi olarak karşımıza çıkmaktadır. Versace Markası ürün portföyü olarak erkek ve kadınlar için lüks giyim, aksesuar, makyaj ve ev mobilya ürünlerini bünyesinde bulundurmaktadır. 1997 yılında Gianni Versace'nin ölümü sonrasında ise Versace bayrağını kız kardeşi Donatella Versace kreatif yönetici olarak aldı.

Dünyaca ünlü en büyük spor giyim ve eşya markalarından biri olan Adidas ise, 1924 yılında Adolf Dassler tarafından Almanya’da kuruldu ve dünyanın tercih edilen önemli bir markası oldu.

İtalya’nın en çok tercih edile markası ise hiç kuşkusuz Gucci olup, dünyada en çok satan ikinci marka olma özelliğine sahiptir. 1921 yılında Guccio Gucci tarafından Floransa’da kurulan Gucci'nin bir diğer özelliği ise, İtalya’nın en önemli, dünyanın ise en pahalı kıyafet markası olmasıdır.

Prada markası, önceleri sadece yüksek kalitede deri ürünler satan marka olarak bilinen, Muiccia Prada’nın yönetimi ele almasıyla birlikte hazır giyim sektöründe de iddiasını göstermeye başlamıştır. Prada, İtalyan modacılar olan Mario ve Martino Prada tarafından 1913 yılında “Fratelli Prada” (Prada Kardeşler) adıyla Milano’da kuruldu ve dünya markası olarak yerini aldı.

Efsane çanta olarak bilinen Birkin 1984 yılında tasarlanmış olup, 2000’li yıllarda tasarım ekibinin başına Jean Paul Gaultier geçmesiyle dünya markası olma yolunda hızla büyümeye devam etti.

Kreatif direktörlüğünü son dönemlerde başarılı moda tasarımcılarından Karl Lagerfeld'in üstlendiği marka, sadece lüks el çantalarıyla değil aynı zamanda müşterilerine sunduğu alternatif ürünler olan parfüm, gölük, saatler ve yazı araç-gereçleriyle de dikkat çekmektedir. 1925 yılında Roma’da Edoardo ve Adele Fendi tarafından açılan kürk ve deri dükkanı, günümüzde uluslararası bir şirket olan Louis Vuitton Moet Hennessy bünyesindedir. İtalyan moda devi olan Fendi, tasarladığı çok sayıda lüks ürünlerle bilinmektedir. Fendi'nin tasarladığı el çantaları müşterilerin dikkatini oldukça çekmektedir. Fendi, Milan, New York, Paris ve Dubai gibi dünyanın en iyi yerlerinde hem erkek hem de bayan müşterileri için hazır giyim ürünlerini satışa sunmaktadır.

Hermes , 1837 yılında Thierry Hermes tarafından kuruldu, binicilikle ilgili deri aksesuarlar tasarlayarak sektördeki yerini aldı.

1970 yılında kendi ile aynı adı taşıyan markasının startını veren Ralph Lauren, herhangi bir moda eğitimi almadığı halde, Polo markasını bugüne başarı ile taşımış bir isim olarak bilinmektedir.

Valentino Garavani tarafından 1959 yılında kurulan Valentino markası, ilk uluslararası deneyimini 1962 yılında yaşadı ve Floransa’da yaptığı defileyle tüm dünyayı kendine hayran bıraktı. 1967 yılında Garavani, “Neiman Marcus” ödülünü kazandı ve ödülün ardından tekrardan müşteri kitlesinde artış yaşayarak zengin bayanlar için modaya uygun ve lüks kıyafetleriyle sadık bir müşteri kitlesine ulaştı. Valentino bu çerçevede Aga Khan, Elizabeth Taylor ve Jacqueline Kennedy Onassis gibi ünlülerle de çalıştı.

Amancio Ortega ve Rosalia Mera tarafından 1975 yılında İspanya’da kurulan Zara ise, dünyanın en büyük üç hazır giyim şirketinden biri olarak kaşımıza çıkarken kendine özgü özellikle ekose deseni ile tanınan dünyaca ünlü İngiliz moda markası Burberry, 1856 yılında Thomas Burberry tarafından kurulmuştur.

Şimdi dünyada en çok bilinen bazı tekstil giyimde moda olmuş markaların hak ettikleri isimlerine yer verelim:

Dünyada en çok bilinen Amerikan moda giyim tekstil markaları; Michael Kors, Marc Jacobs, Ralph Lauren, Calvin Klein, Wera Vang, Diane Von Furstenberg, Tom Ford, Alexander Wang, Herve Leger, Marchesa, Monique Lhuilier, Anna Sui, Donna Karan, Zac Posen, Jason Wu, Oscar De La Renta, Helmut Lang.

Dünyada en çok bilinen İngiliz moda giyim tekstil markaları; Alexander McQueen, Asos, Burberry, Dorothy Perkins, Jenny Peckham, Jimmy Choo, John Galiano, Marks & Spencer, Mulberry, Paul Smith, Reebook, River Island, Stella McCartney, Top Shop, Vivienne Westwood, Ultimo, Next, La Senza.

Dünyanın en ünlü Fransız moda giyim tekstil markaları; Cacharel, Celine, Chanel, Chantelle, Chole, Christian lacroix, Christian Loubotin, Dior, Etam, Givenchy, Guy Laroche, Hermes, Jean Paul Gaultier, La Perla, Nina Ricci, Louis Vuitton, Pierre Crdin, Simon Perele, Yves Saint Laurent, Balmain, Lanvin.

Dünyada en çok tercih edilen İtalyan moda giyim tekstil markaları; Prada, Blumarine, Brioni, Bvulgari, Diesel, Dolce & Gabanna, Emilio Pucci, Armani, Etro, Fendi, Gucci, Krizia, Miu miu, Moschino, Prada, Roberto Cavalli, Trussardi, Benetton, Valentino, Versace.

Dünyanın en ünlü İspanyol moda giyim tekstil markaları; Adolfo Dominguez, Andres Sarda, Bershka, Mango, Manolo Blahnik, Massimo Dutti, Pronovias, Pull & Bear, Stradivarius,Oysho, Zara.

Türkiye ve Dünyada bilinen tekstil giyim markalarından bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz; Abercrombie & Fitch, Armani Exchange, Beta, Big Blue, Calvin Klein, Collezino, Converse, Dagi, Derimod, Desa, Dexter, Diesel, Divarese, Dkny, Dockers, Dolce & Gabbana, Dsquared, Esprit, Fendi, G-Star, Gap, Gas, Guess, Hotiç, IceBoys, Lacoste, LC Waikiki, Defacto, Lee, Lee Cooper, Levi's, Little Big, Lumberjack, Mavi Jeans, Network, Next, Oxs, Prada, Replay, River Island, Rodi Jeans, Sabri Özel, Seven Hill, T-Box, Tergan, Tiffany, Timberland, Tommy Hilfiger, U.S. Polo Association, United Colors of Benetton, Vakko, Versace, Wrangler, Zara.