Yardım
Tekstil Sanayi Kredisi
Tekstil Sanayi Blog
Kategorik Analizler
Kumaş
Tekstil sektöründe giyim kıyafetleri üretilirken en çok kullanılan kumaş; ipliklerin, çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı yüzeyler olarak tanımlanmaktadır. Kumaşlar genellikle pamuk, yün, ipek, ve keten gibi maddelerden elde edilir.
 
Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından üstünden geçirilmesi ile meydana getirilen kumaş; temelde örme kumaş ve dokuma kumaş olarak ikiye ayrılır.
 
Örme kumaşlar; ipliklerin iğneler vasıtasıyla ilmekler haline getirilerek oluşturulan esnek, elastik, dolgun ve yumuşak tekstil yüzeyleri olup örgü yapısını oluşturan ilmeklerin özel şekil bağlantıları nedeni ile elastik yapıya sahiptirler.
 
Dokuma kumaşlar; ipliklerin bir çözgüden veya bobinden gelerek tahar veya cağlıkğın geçerek ve çözgü ipliğinin tahar yukarı aşağı hareket ederken arasından geçmesiyle oluşan hareket sonucu meydana gelen kumaşa, dokuma kumaş denilmektedir.
 
Temelde örme kumaş ile dokuma kumaş arasında bazı farklılıklar vardır. Bunlar kısaca şöyle sıralanabilir: örme kumaş üretimi, dokuma kumaş üretimine göre daha hızlıdır.  Örme kumaşlar esnek bir yapıya sahip olmakla birlikte, dokuma kumaşlarda (lycralılar hariç) esneme yoktur. Örme kumaşların nem alma özelliği, dokuma kumaşlara göre daha yüksektir. Örme kumaşların yıkama sonrası çekme eğilimi, dokumaya nazaran daha yüksektir. Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruştuğundan katlama ve paketlemesi daha kolay ve hızlıdır. Örme kumaşlar daha dökümlü olmaları nedeniyle vücudu kolay sarar. Dokuma kumaşların dökümlü olması sağlansa bile, vücut kıvrımlarına tam oturmaz ve örme kumaşlardaki rahatlığı vermez. Örme kumaşlar dikildikten sonra yıkanmaya ihtiyaç göstermediğinden, kullanıma hazır olarak tüketiciye ulaşır. Dokuma kumaşlardan dikilen ürünlerde, kumaş cinsine ve kullanım yerine bağlı olarak tuşe, dikiş efekti ve görünümde istenilen sonucu alabilmek için, dikimden sonra yıkanır ve daha sonra hazırlanarak tüketiciye gönderilir. Örme kumaştan yapılan ürünler genel itibari ile çorap, tayt, atlet, iç çamaşırı, sweat, t-shırt, eşofman (alt ve üst), bebe giysileri olarak üretilirken,  dokumada kumaşlarda ise genellikle pantolon, gömlek, ceket, kaban, mont, salopet, şort, yağmurluk gibi kıyafetlerin üretiminde tercih edilirler.
 
Bilinen bir diğer kumaş çeşitleri ise genelde teknik kumaş olarak bilinen kumaş çeşitleridir. Liflerin çeşitli yöntemlerle birbirine tutturularak oluşturulmuş yüzeylerden meydana gelen kumaşa Nonwoven (Dokusuz) kumaşlar denilmketedir. Su geçirmez kumaşlar ise; gore adı verilen bu kumaşlar, santimetrekaresinde 1,4 milyar adet gözenek içeren çok ince bir kumaş çeşididir. Gore, naylon veya polyester gibi yüksek performanslı sentetik kumaşlar üzerine lamine edilerek (ısıl işlemle yapıştırma) su ve rüzgar geçirmez fakat bunun yanında nefes alabilir giysiler elde edilir.
 
 
Ana Örgülü Kumaş Çeşitleri Genel İtibari ile Şöyle Sınıflandırılır:
 
Bezayağı Örgülü Kumaş Çeşitleri:
 
Şimdi aşağıdaki bezayağı örgüyle dokunmuş kumaş çeşitlerinden bazılarını özellikleriyle inceleyelim. Bu özellikler genel özellikler mahiyetinde olup talep eden müşterinin isteğine ya da üretici firma durumuna göre değişiklikler görülebilir:
 
Patiska
Fransızca batiste, adını ilk üreticisi Cambraili Baptiste'den almış olan patiska Fransa'nın Kuzey Flandra bölgesindeki Cambrai şehri 1500'lü yıllarda üretimi ile tanınmıştır. Patiska'nın İngilizce adı olan cambric sözcüğünün anlamı ise Cambrai şehrine ait anlamındadır.
 
Patiska sık ve düzgün dokunmuş pamuklu bezdir. Hasse adıyla da bilinen bu kumaş türü, bezayağı örgülü, beyazlatılmış, hafif gramajlı, genellikle iç çamaşırlarında ve işleme (çeyizlik) yapmak için kullanılan bir pamuklu kumaş türüdür. Uygulanan apre türüne göre ise daha yumuşak ya da diri tutumlu olabilirler. Çok ince işlemelik patiskalarda genellikle 60–80 Ne atkı, 1 cm’de 84–140 tel sıklıkta, 56–66 Ne çözgü, 1 cm’de 80–100 tel sıklıkta kullanılabilir. Günlük kullanım için dokunan patiskalarda ise, 20–30 Ne çözgü ve atkıdan 1cm'de 20–36 tel sıklıklarda dokunan patiskalar bulunmaktadır. 
 
Patiska çoğunlukla Amerika ve Mısır'da yetişen nitelikli pamuklardan eğrilmiş, 60-80 numara ipliklerden dokunur ve çoğunlukla bir yüzüne hafif parlaklık kazandırılır. Patiskanın özelliği nedeniyle ağartılabilir veya parça halinde boyanabilir. Nitelikli patiskalar ise pürüzsüz, parlak apreli ve hafif bezler olma özelliğini taşır. Nitelikli patiskalar bu özelliği nedeniyle kolay dikilebilir ya da üzerlerine ince nakışlar işlenebilir.
 
Patiska kolay yıkanabildiğinden özellikle kişisel kullanım mendillerde, çocuk kıyafetlerinde, giysilerinde, erkek, kadın ve çocuk iç çamaşırlarda, ev tekstili olarak çarşaflarda ve geceliklerde kullanılır.
 
Mermerşahi
Arapça bir kelimeden gelen ve tülbent  ile patiska arasında ince bir tür pamuklu kumaştır. Tülbente benzemesi yanı sıra daha sık dokunmuş, beyazlatılmış ve yumuşak tutumlu bir kumaştır. Genellikle 30/1 Ne iplikten, 1 cm’de 23–25 tel çözgü, 1cm’de 16–18 tel atkı sıklıklarda ve yaklaşık 80-85g/m2 ağırlıkta dokunur.
 
Kaput Bezi
Amerikan bezi olarak bilinen ve pamuktan dokuma bu kumaş, bezayağı örgüde, karde iplikten dokunan ve kasar (beyazlatma) işlemi uygulanmayan bir kumaştır. Genellikle 12/1–16/1 Ne iplikten 1 cm’de çözgü sıklığı 15–20 tel, atkı sıklığı 15–16 tel olarak dokunur. 
 
Tülbent
Tülbent oldukça sık dokunmuş, şeffaf ve apresiz bir dokumadır. Şifon gibi dökük bir duruşu vardır. Seyrek dokunması nedeniyle hafif gramajlı ve yumuşak bir kumaştır. Örtü olarak kullanılabildiği gibi ambalaj ve astarlık olarak kullanılmaktadır. 30–36 Ne iplikten 1 cm’de 8–17 tel sıklıklarda dokunur.
 
Basma
Zemini düz olup üzerlerine çeşitli renkte ve büyüklükte desenler basılması suretiyle elde edilen pamuklu dokuma kumaşlara basma denilmektedir. Ayrıca çeşitli basit ve karmaşık desenlerin, baskı yoluyla, pamuklu bezayağı kumaşa uygulanmasıyla elde edilen desenli kumaşlara da basma adı verilir. Bu nedenle, 20 numaradan (Ne) 36 numaraya kadar farklı iplikler kullanılır. Ayrıca pamuk/polyester, pamuk/viskon karışımı ipliklerden yapılmış kumaşlar da baskı yoluyla renklendirilebilirler ancak bu kumaşlar daha çok emprime olarak bilinirler. Baskı, beyazlatılmış kumaşa baskı ruloları ya da baskı çerçeveleri yardımıyla, boyaların desene göre, üst üste uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Son zamanlarda ise transfer baskı tekniği de geliştirilmiş olmakla birlikte, bu diğerlerine göre daha pahalı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Poplin
İnce çözgü ve kalın atkı kullanılarak bezayağı örgüsünde dokunmuş olan kumaşlara poplin denilmektedir. Eskiden ipek iplik kullanılarak dokunan poplin, günümüzde merserize edilmiş ince numara penye pamuk ipliği ile dokunmaktadır. Bezayağı örgüsüyle ince çözgü ve kalın atkı iplikleriyle dokunan kumaşlardır. Havsız, ince, sık kumaşlar olarak bilinir. Kumaşın eni istikametinde küçük damarları vardır. Eskiden ipek iplik kullanılarak dokunan poplin kumaşlar günümüzde merserize edilmiş ince numara penye pamuk ipliğinden dokunmaktadır. Çözgüde genellikle 30/Ne, atkıda 20/1– 30/1 Ne iplik kullanılır. Daha ince poplinlerse, 60/2–80/2 Ne çözgü, 60/2–30/1 Ne atkı kullanılarak dokunurlar. Poplin kumaşlar çok sağlam kumaş olarak bilinemeleri ve öyle olmaları nedeniyle bu durum fiyatına da yansıyarak diğerlerine göre biraz daha pahalı olarak bilinir.  
 
Poplin çok ince bir kumaş olup çözgü ve atkısı çift kat iplikle bezayağı dokunmuştur. En belirgin özelliği atkı boyunca giden bir rips efekti olup bu efekt kalın atkı ve yüksek çözgü sıklığı ile sağlanır. Tek kat veya katlı iplikle elde edilen poplinlerin ağır gramajlıları yağmurluk ve rüzgarlık olarak kullanılır. Gömleklik poplin hafif olup, kendinden yollu, ters bükümlü iplikler kullanılarak ya da atkıda kabarcıklı iplik kullanılarak değişik efektti dokunur. Merserîzeli, makaslanmış kaşarlanıp küp boyalarla boyanmış veya baskılı halde olan poplinin iyi kalitelileri çekmezlik aprelidir. 
 
Poplin kumaş ise İnce poplin ve ağır poplin olarak adlandırılır. İnce poplin; hafif gramajlı, atkı ripsi efekti, ince iplikli, sık dokulu, bezayağı örgülü kumaşa verilen addır. Poplinden hafif fakat daha sıktır. İnce poplinler genelde penye iplikten üretilir. Yumuşak tutumlu ve ipek görünümlüdür. Kaşarlı, boyalı veya baskılı, merserizeli ve sanforize işlemlidir. Ağır poplin ise: ağır gramajlı, atkı ripsi efektli, bezayağı örgülü, yağmurluk, rüzgarlık yapımında kullanılan kumaş türüdür. Çözgü mukavemeti atkı mukavemetinden yüksek olan bu kaba poplin su geçirmezlik ve çekmezlik aprelidir. Ağır popline süet efekti verilebilir.
 
Branda Bezi
Çadır Bezi olarak da bilinir. Tente, çadır, yelken ve kayış yapımında kullanılan sağlam ve ağır gramajlı bir kumaştır. Genellikle bezayağı örgüsüyle veya panama örgüsüyle çok katlı kalın ipliklerle dokunur. Çözgü ipliği olarak 18/5 Ne, atkı olarak 15/3 Ne iplik kullanılır. Branda bezi olarak kullanılan sağlam ve ağır gramazlı bu bez diyagonal kumaş olarak bilinen ve çözgü iplikleri atkı iplikleriyle yapılmak istenen desene göre 1/3, 1/4 veya belirli bir oranda kesiştirilmek suretiyle elde edilmesiyle de üretilir. Dikdörtgenin bir köşesiyle çarprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına da gelen diyagonal kalın numara iplikten yapılmış bir kumaş türü olarak bilinir. 
 
Diyagonal dimiler büyük örgülü basit dimiler olup bu kumaşlarda çözgü ipliği atkı ipliği istikametinde 45° açı yapar. Yani çözgü diyagonalleri kumaş yüzeyinde, yatayla 44°-45° açı yapar. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler değişikse, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Bilindiği gibi dimi örgülerle daha ağır gramajlı ve elastik kumaşlar yapılabilmektedir. Ancak diminin bir türevi olan diyagonal dimilerde ise desenlendirme imkânı çok geniştir. Diyagonal dimi ile dokunmuş diyagonal kumaşlar, kalın numaralı iplikten yapılmış olup; dimi 2/2 dokulu pamuklu bir kumaştır. Eşit karakterli bir dimi olarak karşımıza çıkması ile birlikte genelde pantolonluk, eteklik, ceketlik kumaş olarakta kullanılırken sağlam ve gramajlı olarak üretildiğinde ise asıl konumuz olan çadır bezi (branda bezi) olarak da kullanılabilir.
 
Pazen
Pazen, İçi havlı dışı perdahlı pamuktan dokunmuş kumaş türü olup Fransızca basin'den gelmektedir. Basin, İtalyanca pamuk anlamındaki bambax'tan türetilen bambasin sözcüğünün Fransızca'da XIV. yüzyılda aldığı biçimdir. Pazen kumaş Hasse adıyla da bilinir. Genellikle bezayağı, bazen 2/2 dimi örgüsüyle dokunduktan sonra yüzeyi havlandırılmış olan kumaşlara verilen genel addır. Atkı ipliğinin havlandırılmasıyla oluşturulur. Bezayağı örgüsüyle beyaz ya da yollu desenli olarak dokunur. Eğer bezayağı dokuda baskı yoluyla desen verilmiş bir kumaş ise divitin adını alır.  
 
Pazen kumaş, çoğunlukla bezayağı örgülü, beyazlatılmış, hafif gramajlı, iç çamaşırlarında ve işleme yapmak için kullanılan bir pamuklu kumaştır. Uygulanan apre türüne göre yumuşak ya da diri tutumlu olabilir. Çok ince işlemelik patiskalarda 60-80 Ne atkı, cm.'de 84-140 sıklıkta, 56-66 Ne çözgü, cm.'de 80-100 sıklıkta kullanılabilir. Günlük kulanım için dokunan patiskalarda ise, 20-30 Ne çözgü ve atkıdan cm.'de 20-36 sıklıklarda dokunan yapılar uygulanmaktadır.  Arka yüzey şardonlanır, ön yüzey baskılı olabilir. Top boya ve baskı yapılarak pijama, iç çamaşırlık olarak kullanılır. Her iki yüzey şardonlanırsa ve kalınlık fazlaysa divitin adını alır ve genellikle Anadoluda kışlık tür giysilerde yaygın olarak kullanılır.
 
Çuha
Merinos yününden bezayağı örgüsüyle, strayhgarn ipliklerle dokunan bir kumaş türü olup %33, %25 oranında enden çektirilerek keçeleştirilir. Ağır bir dinkleme işlemi uygulanan bu kumaşın yüzeyinde hav tabakası oluşturulur. Genellikle yeşil renge boyanarak bilardo masalarında kullanılır. Bir diğer bilinen şekli ile Selanik Çuhası ya da Çuha-i Selanik, Selanik'de dokunan bir tür kumaşın adıdır. Yılda bir defa Erbain'den ( 22 Aralık-31 Ocak arası) Erbain'e verilen ve iki cins olan bu çuhadan Yeniçeriler tarafından Zemîstanî, Baranî denilen çivit renginde kaputlar yapılırdı. Selanik'in II. Murat tarafından fethinden sonra orada dokunmaya başlandığı bilinmketedir. Tarihçilere göre Yeniçeri Yayabaşıları için lazım olan yeşil çuha da orada dokunurdu. Çuhayı Yahudiler dokur ve bu hizmetlerinden dolayı Tekâlif-i Örfiye ve Avarız-ı Divaniyye adlı vergilerden muaf tutulurlardı.
 
Tergal
Bezayağı örgüsüyle dokunan yaygın olarak kullanılan tül kumaş olup çözgü ve atkı 70 denye tekstüre, bükümlü polyester iplikle, atkı ve çözgüde 1 cm’de 30 tel sıklık ile 30 numara tarakla dokunur. Jakar desenli ve efekt iplikli çeşitleri bulunur.
 
Organze
Organze, pamuklu bir kumaştır. Muslin sınıfına girer. İnce, hafi gramajlı, seyrek dokunur. Yarı şeffaf, saydam, transparan yapıdadır. Bezayağı örgüsüyle, çözgü ve atkıda mono polyester ipliklerle, 1 cm’de 40 tel sıkılıkta ve 40 numara tarak kullanılarak dokunur. İpekle dokunan çeşidine oranla polyesterle dokunanlar daha ucuzdur. Çizgi, kesme, baskılı ve jakar desenlidir. Organze kumaşta özel bir asit bitim işlemi yapılır. Bu işlemle kumaş yüzeyi kısmen katılaştırılarak organze kumaşa sert bir tutum ve şeffaf bir görünüm kazandırılır. Organze kumaşta bitin işleminin etkisi kalıcıdır. 
 
Pamuk yerine monofılament sentetik liflerin kullanılmasıyla aynı sertlik etkisi daha iyi sağlanabilir. Fakat, bunun yanında monofılament sentetik lif kullanımı maliyetin daha yüksek olmasına sebep olur. Organze kumaşlar, çoğunlukla elbiselik, bluzluk, işlemelik, aksesuarlık olarak kullanılır. Elbiselik organze kumaşlardan ise çoğunlukla gelinlik, nişanlık, gibi abiye kıyafetler yapılır.  İyi kalitede üretilmiş bir organze kumaşta; çözgü ipliği Ne:80, atkı ipliği Ne:100 olarak kullanılır. İnch’teki çözgü/atkı sayısı 80 olarak alınır. Bu durumda cm’de yaklaşık olarak 32 adet atkı ve çözgü nalamına gelir. Organze kumaşın pamuklu bir kumaş olarak bilinmesine rağmen piyasada daha çok %100 PES olarak bulunmaktadır.
 
Tafta
Atkı ve çözgü farklı renk ipliklerle bezayağı örgüsüyle dokunur. Sıkı ve sert tutumludur. İpek ipliklerle ya da rayon ipliklerle dokunur.
 
Alpaka
Çözgüsü filament polyester, atkısı kesik elyaf polyester ipliğiyle, bezayağı ya da panama örgüsüyle dokunur. Bursa alpakası olarak bilinir. Okul önlüğü ve iş önlüğü imalatında yaygın olarak kullanılır.
 
 
 
Dimi Örgülü Kumaş Çeşitleri:
 
Aşağıda dimi örgüyle dokunmuş kumaş çeşitlerinden bazıları özellikleriyle birlikte verilmiştir. Bu özellikler genel özellikler olup müşterinin isteğine ya da üretici firmaya göre değişiklikler görülebilir.
 
Gabardin
Dimi örgüyle dokunmuş ama çözgüsü veya atkısı normalden çok daha sık olan yünlü veya pamuklu kumaş türüdür gabardin kumaş. Gabardin dokumalarda çözgü sayısı atkı sayısından daha fazla olduğu için rigalar kumaşın yüzünde veya tersinde daima 45 derecelik bir açıdan daha diktir; bu durum kumaşın su geçirmezliğini sağlar. Gabardin kumaşlardan pantolonluk, trençkotluk olarak 2/1 dimi örgüsüyle dokunan pamuklu kumaş şeklinde dokunur. Çözgü ve atkı olarak 48/2 – 24/1 Ne iplik kullanılır. Çözgü sıklığı 49 tel/cm, atkı sıklığı 20 tel/cm’dir.
 
Denim / BlueJean
Denim kumaşı günümüz itibari ile bugün çok geniş bir alanı kapsayan kumaşların genel adıdır. Denim kumaşlardan giysinin hemen her türü yapılabildiği gibi döşemelik olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Genellikle çözgü iplikleri indigo boyalı olup gramaj ölçümünde ons ölçü birimi kullanılır. Gramajlar 5-16 ons arasında üretilir. Genellikle yüksek ons olanlar yani ağır olanlar kışlık, hafif olanlar yazlık olarak pantolon, gömlek, yelek, etek, ceket, şort üretiminde kullanılır.  D 2/1 veya D 1/2 dimi örgüsüyle, renkli çözgü ve beyaz atkıyla değişik renklerde dokunur.  Çözgü iplik numarası 40/2 Ne ve sıklığı 48 tel/cm’dir. Atkı ipliği numarası 12/1 Ne ve sıklığı 20 tel/cm’dir.
 
Diril
Diril kumaş, dimi ile dokunan pamuklu kumaşlar sınıfına girer. Çözgünün hakim olduğu dimi örgüsündedir. 2/1, 3/1, 4/1 dokularda dimi veya 5’li çözgü saten örgüsündedir. Burada dimi çözgü çıkışları çözgü ipliklerinin bükümünün tersi yönünde olup dik dimi görünüşlü bir kumaş cinsidir. Genllikle yazlık ve tropikal elbiselik kumaş olarak kullanılır. Piyasada en çok rastlanan türü ise “haki diril” adındaki kumaş olup D 3/1 doku şeklindedir. Bu dirilin tipik bir örneğidir. Kullanılan iplik numaraları değişik olmakla birlikte genellikle kalındır. Şmdi konstrüksiyon özellikleri verilmiş olan iki örnek verelim: Örnek 1: Çözgü 40/2 Nm Sıklık 48 ad/cm, Atkı 12/1 Nm Sıklık 20 ad/cm, Ağırlık 265 gr/m2. Örnek 2: Çözgü 16/1 Ne Sıklık 24 ad/cm, Atkı 12/1 Ne Sıklık 14,5 ad/cm, Ağırlık 186 gr/m2, Doku 3/1.
 
Şayak
D 2/2 dimi örgüsüyle dokunan, atkısı kalın numara strayhgarn, çözgüsü pamuk olan ucuz bir kumaştır. Kumaş beyaz olarak dokunur. Pamuk ipliğini kapatacak ölçüde dinkleme işlemi uygulanır ve top boyama yapılır. Daha kaliteli tiplerinde atkı ve çözgüde strayhgarn yün ipliği kullanılır. Genel olarak çözgü ipliği numarası 12/2 Ne pamuk, sıklığı 12 tel/cm; atkı ipliği 3–5 Nm strayhgarn, sıkılığı 10 tel/cm olarak dokunur.
 
Kaşe
D 2/2 örgüsüyle, ince numara strayhgarn iplikten dokunur. Dokunan kumaşın ağır bir dinkleme işlemiyle keçeleştirilir ve bir yüzeyi havlandırılır. Düz renk elbiselik ve döpiyeslik kumaşlardır. Daha kalın tipleri pardösülük olarak da kullanılır.
 
Bleyzer
Ağır bir dinkleme ve hafif bir şardonlama işlemiyle yüzeyi havlandırılmış olan kaşe benzeri strayhgarn kumaşlardır. Aslında, 12/1 Nm strayhgarn iplikle 1 cm’de 16 tel sıklıkla ve dimi örgüsüyle dokunan, üzerine yollu desen basılan, spor ceketlik veya kadın kepliği olarak kullanılan özel bir kumaşa verilen isimdir. Ancak günümüzde kaşe tipi ağır gramajlı kumaşlar için bu isim kullanılmaktadır.
 
Tartan
D 2/2 örgüsüyle kamgarn ya da strayhgarn ipliklerden karmaşık ekose desenlerle dokunan kırmızı, lacivert, yeşil ve sarı gibi parlak ve saf renklerin kullanıldığı kumaşlardır. Şal, eteklik ve örtü olarak kullanılır. Yumuşak bir apre uygulanır.
 
Lastikotin
D 1/2 veya D 2/2 panama örgüsüyle kamgarn ipliklerle dokunan ince, esnek ve dayanıklı bir elbiselik kumaş çeşididir. Smokinlik, eteklik, döpiyeslik olarak da kullanılır. Ağır gramajlı askerî üniformalarda kullanılan bir türü, yüzü panama, arkası bezayağı örgüsüyle çift katlı dokunur. İpliğinde ince merinos yapağısı kullanılır. Beyaz dokunduktan sonra top boyama yapılarak renklendirilir.
 
Kaşmir
Kaşmir, Hindistan'ın Kaşmir bölgesinde yaşayan ve aynı isimle anılan bir keçi türünün ince ve yumuşak yününden yapılan kumaş türüdür. Sanskritçe kaşmira, Khasa kabilesinin kayapamira sözcüğünden geldiği iddia edilir. Atkıda ince kamgarn yün ipliği kullanılarak, D 1/2 dimi örgüsüyle dokunan atkı yüzlü elbiselik kumaştır.
 
Oduncu Gömlekliği
Çözgü ve atkıda, orlon iplikle ve 1 cm’de 14 tel sıklıkla, 7 numara tarakla dimi örgüsüyle dokunur.  Genellikle ekoseli ve kalın, yünlü bir kumaştır. 
 
 
 
Saten Örgülü Kumaş Çeşitleri:
 
Saten örgülü kumaşlar parlak ve kaygan bir kumaş türüdür. İpek, yün ve pamuklu oluşuna göre pek çok türü vardır. Erkek elbiselerinde astarlık, gecelik veya çarşaf olarak kullanılmaktadır. Çin sateni, Lyon sateni, Yunan sateni ve Türk sateni gibi türleri olup saten kelimesi Fransızca satin kelimesinden gelmektedir. 
 
Aşağıda saten örgüyle dokunmuş kumaş çeşitlerinden bazıları özellikleriyle birlikte verilmiştir. Bu özellikler genel özellikler olup müşterinin isteğine ya da üretici firmaya göre değişiklikler görülebilir.
 
Saten (pamuk)
5’li saten örgüsüyle dokunan, yumuşak ve parlak bir kumaştır. Çözgü olarak 20/1 Ne, 36/1 Ne 48/1 Ne iplikler ve atkı olarak 12/1 Ne 20/1 Ne iplikler kullanılabilir. Beyazlatılmış, boyanmış ve baskı ile desenlendirilmiş olarak da üretilir.
 
Güneşlik saten
90 Denye polyester çözgü ipliği ve 300 denye tekstüre atkı ipliğiyle 25 tel/cm sıklıkla dokunur. Güneşlik perde olarak kullanılır.
 
Yorganlık saten
Genellikle el yapımı yorganların ön yüzünün kaplanmasında kullanılır. Çözgü 100 denye polyester, 400 tur/m sıklık, 60 tel/cm atkı, 150 denye polyester, sıklık 27 tel/cm olarak dokunur.
 
Saten (ipek)
Halk arasında ipek saten olarak bilinmektedir. Asetat, floş ve ipek ipliğinden dokunur. 5’li ve 8’li saten örgüsüyle 75- 150 denye ipliklerle dokunur.
 
Atlas
Elbiselik kumaş olarak 8’li çözgü sateni örgüsüyle dokunan ipekli parlak kumaştır. Bağlantı noktaları birbirine değmez, ancak bu noktalar düzenli bir biçimde dokuma yüzeyine dağılmıştır. İplikler en az dört iplik üzerinden atlamaktadır. En gevşek bağlantıdır.
 
Yukarıda değinilen genel kumaşların sınıflandırması haricinde kumaş çeşitleri vardır. Üretilen teknik kumaşlardan, örme kumaşlar, dokuma kumaşalar ve toptan, ucuz, parça kumaş veya genel regule kumaş fiyatları için kumaş imalatçısı firmalar ile iletişime geçilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.