Yardım
Tekstil Sanayi Kredisi
Tekstil Sanayi Blog
Kategorik Analizler
Kadın Pedi

Tıbbi çevreler tarafından âdet, hayız, menstrüasyon ya da regl (Latince: menstrual siklus), kadınlarda ve bâzı diğer yüksek dişi primatlarda, rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay olarak tanımlanmaktadır. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terim olarak bilinir ve menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Kadınlar arasında ve uzmanlar arasında ise genel itibari ile âdet görmek ya da regl olmak şeklinde kullanılır.


Kadınların ergenliğe erişmesinden menopoza girmelerine kadar yaklaşık her 28 günde bir tekrarlanan âdet süreci, sadece gebelik süresince durur. Bununla birlikte kadınların çoğu düzenli olarak 28 günde bir âdet görmez; 21-35 günde bir âdet görmek kadınlar arasında normal kabul edilir. Sonraki süreçte adet kanamaları azalarak 3 ila 7 gün devam eder ve bu süre zarfında doğurganlık vasfına sahip kadınlar yaklaşık 35-40 ml. kan kaybedilir. Bu miktar çoğu kadında 50 ml'nin altındadır.

İşte âdet görmenin bu kadar önemli olduğu bir süreçte kapın pedi/kadın bağı tüketimini de önemli kılmaktadır. Kadın pedi konusuna tarihsel bir süreçte bakıldığına karşımıza kısaca şöyle bir süreç çıkmaktadır:

Kadın pedi konusunda tarihsel analizler yapan tarihçiler; Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar'ın balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları, Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüsün kullanıldığını tespit etmişler. Araştırmacılara göre Kızılderili kadınlar kuşaklarını, kanı emmesi için temizlenmiş, ince ince doğranmış yosun, mısır yaprakları, hayvan derisi ya da ağaç kabuklarıyla doldururdu. 

Kadınların regl (âdet dönemi) dönemlerinde yani kendilerini en hassas ve özel gün olarak tanımladıkları günlerde kadın pedi olarak kullanılan kumaş, her zaman adet kanının emilmesinde büyük role sahip oldu. Eskiden bazı yerlerde kadınlar eteklerini, kanı emecek biçimde dikerdi. Asyalı kadınlar ise bugün bile, pirinç kağıdından yapılma tamponlar ve havlular bulunduğu halde, emici süngerler kullandıkları görülmektedir. Eskimo kadınları ise kadın pedi olarak bu konuda kar tavşanı postuna başvururken, diğer coğrafyalarda birçok kadın, eskiden olduğu gibi büyük yapraklardan özel günlerindeki sıkıntıları gidermeyi amaçlamaktadırlar.

Bilinen kadarı ile tek kullanımlık adet bezleri ilk olarak 1886'da ABD'de üretildi. Seyrek dokunmuş bezle sarı pamuktan oluşan 'Bir Kadının Mahremi' adındaki bu bezler, ilk yıllarda büyük bir gizlilikle tezgâh altında saklanarak satılıyordu. Sonraki süreçlerde ise artık marketlerde hijyenik ürünlerin satıldığı reyonlarda ve eczanelerde standart bir ürün olarak satılır hale dönüştü.